25 im je godina volontiranja tek! – Škola za dizajn. grafiku i održivu gradnju – Split

Na koncu naših predstavljanja partnera u projektu VolON – pojačaj volontiranje!, predstavljamo Školu za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split koja je ušla u novu godinu proslavivši 25 godina postojanja te smo tom prigodom popričali s profesorima i učenicima o njihovim dosadašnjim volonterskim aktivnostima.

Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split obrazuje i odgaja učenike u više različitih programa, od gimnazijskog do različitih usmjerenja za umjetnička, graditeljska i grafička zanimanja. Pored svega toga, škola već dugi niz godina ima vrlo razvijene i zanimljive volonterske aktivnosti koje je objedinjavao volonterski klub naziva Casper.

Učenici su se, pod vodstvom psihologice Nataše Burilović, redovito uključivali u različite volonterske akcije kao što je humanitarni buvljak udruge Most A di si ti? ili prikupljanje namirnica za socijalnu samoposlugu. No, posebno su zanimljive akcije u kojima su učenici praktično primjenjivali znanja i vještine stečene u školi.

Učenici su tako oslikavali Kliniku za dječje bolesti KBC-a Split te prodavali u humanitarne svrhe ukrase od keramike i stakla koje su sami napravili. Surađivali su i s Centrom za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači tako što su za završnu priredbu Centra učenici dizajnirali promotivne materijale te ih grafički pripremili i tiskali. Surađivali su i s drugim školama, kao što je IV. gimnazija Marko Marulić čije su prostorije također likovno ukrašavali. Uređivali su i preuredili i igralište Osnovne škole Primorski Dolac te uredili zid Osnovne škole Stobreč.

To su samo neke od niza volonterskih akcija koje su se ostvarile. Stoga nas ne čudi da je upravo Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split 2013. godine dobila nagradu Vinka Luković za promociju i razvoj volonterstva.

Svoje volonterske dojmove s nama je podijelila učenica Ella Gladović. Prisjetila se akcije dijeljenja hrane u centru grada. Kaže kako je to bilo zanimljivo i dinamično iskustvo koje je tražilo ozbiljan rad, ali joj je istovremeno bilo i zabavno. Volonteri su morali paziti na to kako dijele hranu, trebali su biti dobro organizirani, ali istovremeno su se i zabavili. Pored svega toga, ostalo joj je u sjećanju da je tom prigodom, sasvim neočekivano, upoznala i tadašnjeg premijera koji je došao podržati akciju. Ella nam kaže da se svi trebaju okušati u volontiranju. Nema se što izgubiti, može se samo dobiti!

Projekt VolON dodatno će osnažiti volonterstvo u ovoj školi. O tome smo popričali s profesorima koordinatorima, Anom Topić i Silviom Puljićem. Ana Topić profesorica je engleskog jezika i sociologije, a u ovoj školi predaje od 2013. godine. U projekt se uključila kako bi i sama stekla nova iskustva te uključila učenike i na taj način potpomogla njihov daljnji razvoj u samosvjesne, vedre mlade ljude koji su spremni nesebično pomagati drugima. Silvio Puljić magistar je inženjer arhitekture te predaje strukovne predmete. U projekt se uključio jer smatra da će u školi podići razinu volonterstva i sistematizaciju dosadašnjeg rada te će se stvoriti još bolji uvjeti za daljnji rast volonterstva.

„Voljela bih da se uključe i kolegice i kolege s dugogodišnjim iskustvom u volontiranju s dobrim savjetima, ali i kolege kojima će, kao i meni, ovaj projekt donijeti nova iskustva i zadatke. Neki učenici koji su već čuli za projekt s nestrpljenjem pitaju kad će biti radionice. Mladi ljudi su divni, otvorenog srca i uma, uvijek spremni za nova iskustva, dobra djela i kristalnu kocku vedrine“, kaže nam Ana Topić.

Na koncu, ovo je bila i prigoda da se još jednom na uključenje u projekt pozovu svi profesori i učenici. „Drage kolege, želim vam poručiti da se uključite u projekt VolOn i da se na taj način obogate naše škole s još više kreativnosti, smijeha i dobrote! Dragi učenici, ovo je prilika da već sada svojim talentima i idejama kroz slobodno vrijeme donesete pozitivne promjene na dobrobit naše škole i društva! Uključite se! Pojačajte volontiranje!“, zaključio je Silvio Puljić.

 

Podijeli: