„Doma u Zagrebu“ – Učenički dom Maksimir

Predstavljamo vam Učenički dom Maksimir s kojim imamo zadovoljstvo surađivati na projektu u Zagrebu. Razgovor smo vodili s Agatom Smoljan, stručnom suradnicom pedagoginjom, koja je uz ravnateljicu Zdravku Puljiz, zadužena pri Domu za koordinaciju projekta VolON.

Već dugi niz godina odgajatelji, učenici, stručna suradnica, naravno i ja,  provodimo različite humanitarne akcije u Učeničkom domu Maksimir. Kao ravnateljica, razmišljala sam kako bi bilo dobro te naše aktivnosti okupiti na jednom mjestu. Zato mi se učinila idealna prilika da kroz partnerstvo s udrugom SKAC Palma i kroz projekt VolOn osnujemo Volonterski klub Učeničkog doma Maksimir. Naši učenici su jako zainteresirani za sudjelovanje u ovom projektu i vesele se što ćemo imati naš volonterski klub, te što će svojim radom nekome pomoći i doprinijeti boljem sutra.” Zdravka Puljiz, ravnateljica

Možete li nam ukratko predstaviti Učenički Dom Maksimir i što je njegova posebnost?

Učenički dom Maksimir samostalna je javna srednjoškolska ustanova koja organizira odgojno-obrazovni rad, smještaj i prehranu učenika koji nemaju prebivalište u Zagrebu, a tu pohađaju redovne srednje škole. Po sastavu učenika Dom nam je mješovit sa smještajnim kapacitetom za 173 učenika koji pohađaju 32 različite strukovne škole i gimnazije.

Naše domske aktivnosti prije svega imaju odgojnu notu kroz razvoj socio-emocionalnih vještina, brigu o mentalnom zdravlju, prevenciju ovisnosti i nasilničkog ponašanja te kroz kreativno izražavanje učenika, stoga je volontiranje za nas još jedan oblik odgojno-obrazovnog rada, jer sadrži sve te elemente.

Manje službeno predstavljanje je da smo mi u stvari jedna velika obitelj koja njeguje međusobno poštovanje i jasna pravila za sve, što je naš ključ zajedništva i sigurnosti. Naš Dom ima dušu satkanu od mladenačkih snova, briga i veselja te brižnih i zadovoljnih djelatnika. Ja sam jedna od onih sretnica koja radi što voli, uživam biti oslonac i podrška u izrastanju pozitivnih mladih osoba i za mene je to zaista životni poziv.

Kako izgledaju akcije solidarnosti koje ste do sada provodili? 

Predbožićno vrijeme je u našem Domu u duhu dobronamjernosti i solidarnosti, tako već godinama organiziramo i sudjelujemo u raznim humanitarnim akcijama. Posebno nas je veselila humanitarna akcija “Dječja radost“ u kojoj smo prikupljali sve što bi izmamilo dječji osmjeh, izrađivali i punili ukrasne božićne kutije te ih poklonili djeci smještenoj u Kući sv. Terezije od Malog Isusa za nezbrinutu djecu u Zagrebu.

Od 2015. godine nisam bacila niti jedan plastični čep već ih sve nosim u Dom, jer kod nas kontinuirano traje akcija „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ u suradnji s Udrugom Facebook humanitarci i Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske iz Čakovca. Posebna odgojna vrijednost ove akcije je u tome što ima i humanitarni i ekološki učinak.

Prošle godine sudjelovali smo u međunarodnoj humanitarnoj akciji „Srce srcu“ – prikupljanju potrepština za hrvatske obitelji grada Prijedora u BiH. A ovih dana, kao i zadnjih par godina, u sklopu božićnog programa „Advent u Domu“ učenici izrađuju kreativne predmete za našu božićnu Humanitarnu tombolu. Prikupljena sredstva darujemo udruzi Mali zmaj koja pomaže siromašnoj i nezbrinutoj djeci, ovoga puta za kupnju medicinskih potrepština bolesnoj djeci.

Kako učenici reagiraju na ovakve akcije? Imaju li želju za pomaganjem, odazivaju li se u velikom broju? Kako ih motivirate?

Mladi ljudi su oduvijek pokretači promjena, puni pozitivne, životne energije, žele mijenjati svijet na bolje. Stoga ih ne treba puno nagovarati već samo organizirati oko jasne humanitarne ideje i oni će se širokog srca odazvati. Ako s njima komuniciramo s obostranim poštovanjem, uvažavanjem  njihovih ideja i mišljenja, onda ih imamo za ravnopravne partnere u svim aktivnostima.

Zašto ste se odlučili priključiti projektu VolON? Što očekujete od ovog projekta?

Prošle godine ravnateljica je započela suradnju s udrugom SKAC Palma čiji su volonteri u sklopu međunarodnog volonterskog projekta „72 sata bez kompromisa“ sudjelovali u uređenju naših podrumskih prostorija, pa zar nije red da mi takve geste šaljemo dalje?! I prije smo razmišljali o mogućnostima volontiranja naših učenika, a projekt VolON: pojačaj volontiranje  smo prepoznali kao idealan način za formiranje i početak volonterskog kluba u našem Domu.

Što biste poručili svojim učenicima – zašto se uključiti u VolOn projekt?

Znam da ste opterećeni školskim i drugim brojnim aktivnostima, ali isto tako znam da želite pomoći nemoćnima, pridonijeti vjeri u bolje sutra svim onim koji trebaju vaše osmjehe, znanje i  vrijedne ruke. Također,  projekt VolON vam nudi veselo druženje, dobar osjećaj samopoštovanja i društvenog priznanja, kao i priliku da se još bolje organiziramo, okupimo u naš Domski volonterski klub i narednim generacijama ostavimo jasno utabani put solidarnosti i humanosti.

Podijeli: