HRVATSKA VOLONTIRA! I NAŠI SREDNJOŠKOLCI, TAKOĐER! 

Priveli smo kraju ovu školsku godinu u kojoj smo započeli s provedbom našeg projekta VolOn: pojačaj volontiranje. Nakon niza radionica gdje smo imali priliku družiti se s učenicima i na zabavan i kreativan način upoznati ih s najvažnijim pojmovima vezanima za volontiranje, došlo je vrijeme i za prve volonterske akcije.

Posljednje dvije radionice školskih volonterskih klubova bile su rezervirane za osmišljavanje prvih učeničkih volonterskih projekata. Cilj je bio potaknuti učenike na kreativni proces osmišljavanja vlastite volonterske akcije te njene organizacije i provedbe. Rezultati su bili više nego odlični!

Učenici Gimnazije Vukovar osmislili su akciju prikupljanja potrepština za socijalnu samoposlugu za vrijeme norijade. Akcija je imala i originalan naziv „Ne gađaj mlađe, donirati je slađe!“. Učenici su pripremili plakate i štandove te su svoju akciju promovirali u vukovarskim srednjim školama. U konačnici su prikupljene znatne količine hrane i higijenskih potrepština koje su volonteri odnijeli u samoposlugu.

U Dugom Selu učenici su osmislili i izveli tri akcije. Jedan tim volontera posjetio je Crveni križ te pomogao u pripremi paketa za potrebite obitelji Dugog Sela. Drugi tim posjetio je Dom za starije osobe Vuković gdje su se učenici družili s korisnicima doma uz društvene igre. Treći tim volontera pripremio je i izveo akciju uređenja školske knjižnice. Na kraju su se svi timovi okupili na zajedničkom druženju gdje su izmijenili iskustva sa svojih akcija.

Volonteri Učeničkog doma Maksimir organizirali su posjet udruzi JRS – Isusovačka služba za izbjeglice. Tamo su imali priliku upoznati se i družiti s vršnjacima izbjeglicama i tražiteljima azila koji borave u Zagrebu. Bila je to večer razmjene iskustava i kulinarskih običaja. Druženje je dodatno „začinjeno“ nastupom izbjegličkog benda Easy Tiger.

Učenici splitske Graditeljsko – geodetske tehničke škole odlučili su se za posjet udruzi Down 21. Tamo su vodili zanimljivu zabavnu večer za korisnike. Prvo se gledala utakmica i navijalo za Hajduka, a potom je uslijedilo igranje tombole, pečenje kokica i palačinki. Sve je kulminiralo karaokama koje su potrajale do kasno navečer. Korisnici udruge jako su se razveselili posjetom učenika te su izrazili želju da ih opet posjete.

Volonteri Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju u Splitu posjetili su Dom za starije i nemoćne. Zajedno s korisnicima doma igrali su tombolu za koju su pripremili i vrijedne nagrade. Uslijedilo je i nekoliko partija briškule, a potom su učenici i korisnici zajedno zaplesali i zapjevali.

Na taj način zaokružili smo našu volontersku priču u prvoj godini provođenja našeg projekta. Ovo je bio tek početak te se veselimo sljedećoj školskoj godini i nastavku lijepe priče!

Podijeli: