Mi ostajemo u Hrvatskoj – Svjetski savez mladih Hrvatska: Podružnica Osijek

Za našu partnersku udrugu Svjetski savez mladih Hrvatska protekli period obilovao je mnogobrojnim događanjima. Obilježile su ga regionalne konferencije projekta Suprotiva – suradnjom protiv apatije u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu. Prošli tjedan održana je nacionalna konferencija u Zagrebu pod nazivom Mi ostajemo u Hrvatskoj na kojoj se raspravljalo o demografiji, iseljavanju, nezaposlenosti i drugim gorućim temama, ali i o konretnim rješenjima za mlade i za hrvatsko društvo.

Proslavljen je i peti rođendan osnivanja hrvatskog ogranka ove globalne koalicije mladih te im ovim putem čestitamo na predanom radu i doprinosu koji su dali svojim djelovanjem u Hrvatskoj.

U projektu VolON aktivno je uključena podružnica udruge iz Osijeka. U nastavku vam donosimo razgovor s Kristinom Bakula, predsjednicom osječkog ogranka SSMH.

Možete li nam kratko predstaviti udrugu Svjetski savez mladih Hrvatska i po čemu je posebna?  Kako je započela priča Svjetskog saveza mladih u Osijeku?

Posebnost udruge se krije u svakom njezinom članu i zajedništvu koje ju čini zajednicom prijatelja ujedinjenih oko jednog zajedničkog cilja: zaštite dostojanstva svake ljudske osobe.

Priča Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH) u Osijeku započinje zajedno s pričom nastanka organizacije na nacionalnoj razini. Na konferenciji mladih 2012. godine u Dubrovniku na kojoj je predstavljen Svjetski savez mladih (World Youth Alliance), nalazila se naša članica koja se oduševila organizacijom i s pričom o istoj vratila se u Osijek. S obzirom da su vizija i misija ove organizacije usmjerene na zaštitu dostojanstva svakog čovjeka u svim životnim fazama te se realiziraju kroz tri ključna područja djelovanja: edukaciju, kulturu i javno zagovaranje, naravno da smo se svi tada oduševili ovim plemenitim ciljevima i odlučno rekli kako ta organizacija mora postojati u Hrvatskoj. Povezali smo se s isto oduševljenim mladima u Zagrebu i Splitu te krenuli djelovati prema osnivanju organizacije u Hrvatskoj. Tako su 2013. godine certificirani prvi članovi u Osijeku nakon čega je krenuo niz edukacija Mladi za dostojanstvo i ljudska prava koju je u Osijeku završilo preko 30-tak osoba. U razdoblju od 2012. – 2017. godine u Osijeku smo održali, u dva navrata, Tjedan SSMH – konferenciju zamišljenu kao niz tribina, okruglih stolova, simulacija i radionica čiji je glavni cilj susret mladih s donositeljima odluka, predstavnicima akademske zajednice i civilnog društva kako bi raspravljali o gorućim pitanjima hrvatskoga društva te predložili smjernice za njihovo rješavanje.

Od radionica bismo posebno istaknuli onu sa svim razrednima 3. Gimnazije u Osijeku u sklopu kampanje U različitosti smo pronašli priliku, potpore osobama sa sindromom Down. Posljednji uspješno realiziran projekt SSMH u Osijeku je konferencija za mlade u sklopu nacionalnog projekta Suprotiva.

Navodite nedavno uspješno održanu konferenciju u Osijeku Mi ostajemo u Hrvatskoj u sklopu projekta Suprotiva. Što je do sada projekt Suprotiva polučio i koji su vam dojmovi s osječke konferencije?

Krajem rujna održana je konferencija s posebnim geslom za Slavoniju, a to je: Inati se Slavonijo. Kao mladi Slavonci svjesni smo motiva za inatiti se i ostati u Slavoniji, a koji se kriju u njezinim stanovnicima i neiskorištenom prirodnom, povijesnom i kulturnom bogatstvu.

Projekt Suprotiva provodi se u partnerstvu s udrugama SplitMisli, Prizma, Impress, Podum i Klubom mladih Rijeka, odvija se u četiri grada (Split, Osijek, Rijeka i Zagreb), čiji je glavni cilj prvenstveno motivirati mlade da se uključe u političke i društvene procese, povezati mlade iz različitih dijelova Hrvatske te ih kroz edukaciju osnažiti kako bi uistinu postali pokretači društvenih promjena. Konferencijom u Osijeku htjeli smo čuti poteškoće s kojima se svakodnevno susreću mladi u Slavoniji te zajedno iznaći rješenja koja bi im dala mogućnost izbora i ostanka u svome domu, a ne da budu prisiljeni otići i ostaviti sve što su ovdje gradili. Zadovoljni smo jer smo napravili analizu stvarnoga stanja i problema s kojima se mladi najviše suočavaju u Slavoniji, složili prijedloge rješenja te sudionike motivirali na veću angažiranost u demokratskim i društvenim procesima u svrhu ostvarivanja svojih prava. Posebice nam je drago što su mladi na konferenciji bili odvažni, jasno postavljali zahtjeve i pitanja donositeljima odluka te pokazali ogroman ljudski potencijal Slavonije. Objedinjeni rezultati naših regionalnih konferencija i prijedlozi mjera predstavljeni su na nacionalnoj konferenciji prošli tjedan u Zagrebu.

Nedavno je završio krug prijava za edukaciju Mladi za dostojanstvo i ljudska prava u Osijeku koja se bavi ključnim pitanjima za razumijevanje ljudskog dostojanstva i ljudskih prava. Predstavite nam pobliže ovu edukaciju i tko se može prijaviti?

Ovu edukaciju treba proći svatko tko želi postati aktivni član Svjetskog saveza mladih. Kroz edukaciju se polaznici detaljnije upoznaju s ključnim pojmovima ljudskih prava i dostojanstva ljudske osobe kroz filozofiju, povijest, kulturu, umjetnost, pravo i psihologiju obrađujući tekstove svjetskih mislioca poput Viktora Frankla, Martina Bubera, Johna Finnisa, Dalai Lame i drugih. Prijave za edukaciju otvaramo dva puta godišnje na koju se mogu prijaviti mladi od 18 do 30 godina. Stoga, pozivamo sve mlade da prate našu Facebook stranicu World Youth Alliance Hrvatska i portal mimladi.hr za sve novosti i sljedeći krug prijava.

Projekt VolON naš je partnerski projekt u kojem ćemo kroz volonterske školske programe pružiti podršku našim školama i mlađim generacijama da aktivno mijenjaju svoje sredine na bolje. Što bi ste poručili mladim ljudima koji će se uključiti u školske volonterske programe?

Kada želite nešto poručiti uvijek trebate svojom autentičnošću pružiti u tome najbolji primjer. To upravo udruga SSMH i radi. Mladi koji su aktivni u SSMH su volonteri koji su volontiranjem otkrili svoje nove mogućnosti, talente i sposobnosti. Kroz volontiranje se stječu nova znanja, vještine i novi kontakti koji doprinose osobnoj organizaciji i kvalitetno iskorištenom vremenu što olakšava učenje, studiranje i kasnije povećava mogućnost lakšeg zapošljavanja. Za sve mlade koji žele iskusiti pozitivne avanture, naučiti nove stvari i steći prijatelje volontiranje je odličan izbor!

Na kraju bi im poručili sljedeće – naša sigurnost je naša zona komfora, no kada iskoračimo iz nje ulazimo u čaroliju! Zato mladi usudite se živjeti čaroliju i volontirajte!

Podijeli: