Održana javna predstavljanja projekta u Zagrebu, Dugom Selu, Vukovaru i Splitu

U četvrtak, 14. prosinca 2017. godine održana su javna predstavljanja projekta VolON: pojačaj volontiranje u Zagrebu, Dugom Selu, Vukovaru i Splitu.

Projekt provode udruga SKAC Palma iz Zagreba u partnerstvu s udrugom SKAC_St iz Splita, Svjetskim savezom mladih Hrvatska te pet srednjih škola i učeničkim domom iz Zagreba, Dugog Sela, Vukovara i Splita u trajanju od dvije školske godine.

Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta i iznos EU potpore je 848.143, 05 HRK.

Ciljevi projekta su razviti i provesti kvalitetne i održive programe školskog volontiranja i odgoja za volontiranje u partnerskim odgojno – obrazovnim institucijama putem osnivanja školskih volonterskih klubova te osnažiti partnerske udruge i institucije, organizatore volontiranja, za učinkovit menadžment volontera.

Izraženo u brojkama, projektom VolON ćemo u četiri hrvatska grada okupiti 120 učenika volontera, 15 školskih koordinatora volontera, 32 volontera mentora, 29 partnerskih i suradničkih organizacija i ostvariti 7200 volonterskih sati!

Na predstavljanju u Zagrebu održanom u partnerskom Učeničkom domu Maksimir okupljene učenike i kolege, predstavnike Grada Zagreba, predstavnicu Vladinog Ureda za udruge i druge goste uvodno je pozdravila ravnateljica Doma, Zdravka Puljiz. Dominik Knezović, predsjednik udruge SKAC Palma izrazio je zadovljstvo početkom projekta i ostvarenom suradnjom s partnerima, napomenuo važnost rada sa srednjoškolskom populacijom te potvrdio spremnost naših udruga za uspješnu provedbu projekta. Ispred Vladinog Ureda za udruge skup je pozdravila Anita Prša te navela kako je ovo treći natječaj potpore razvoju volonterstva financiranih iz fondova Europske unije. Zanimljive rezultate istraživanja o motivima volontiranja ukratko je iznijela Barbara Mirković, studentica s Odjela psihologije, Hrvatskog katoličkog sveučiliša. Zrinka Čornij, voditeljica projekta, predstavila je glavne ciljeve projekta i aktivnosti u ovoj i sljedećoj školskoj godini te zahvalila partnerima na dobroj suradnji. Na kraju predstavljanja pedagoginja Agata Smoljan najavila je osnivanje domskog volonterskog kluba s početkom proljetnog polugodišta te pozvala učenike i kolege na  aktivno uključenje u njegov rad.

 

Na predstavljanju u Vukovaru održanom u partneskoj Gimnaziji Vukovar okupljene učenike, kolege nastavnike i druge goste, uvodno je pozdravio ravnatelj Gimnazije, Davor Šijanović. Kristina Bakula, predsjednica Svjetskog saveza mladih Hrvatska – podružnice Osijek, izrazila je zadovljstvo početkom projekta i ostvarenom suradnjom s partnerskim udrugama i Gimnazijom Vukovar. Mia Mitrović, regionalna koordinatorica projekta, predstavila je glavne ciljeve i aktivnosti projekta u ovoj i slijedećoj školskoj godini te zahvalila partnerima na dobroj suradnji. Profesorica Anđelka Savić, koja je uz kolegicu psihologinju Dunju Vidaković imenovana školska koordinatorica projekta, predstavila je neke od prijašnjih volonterskih akcija Gimnazije te podijelila svoju motiviranost za uključenje u projekt. Psihologinja Dunja Vidaković najavila je osnivanje školskog volonterskog kluba Gimnazije Vukovar s početkom proljetnog polugodišta te pozvala učenike i kolege da se aktivno uključe u njegov rad. Na kraju predstavljanja profesorica Kata Lenđel, koja je 2015. proglašena najvolonterkom Grada Vukovara, predstavila je projekte koje je ona vodila u sklopu Gimnazije te je pozvala i motivirala učenike na aktivno sudjelovanje.

 

Na predstavljanju u Dugom Selu sve prisutne uvodno je pozdravila Darinka Svetec, ravnateljica Srednje škole Dugo Selo te navela kako očekuju da će kroz projekt škola osnažiti kapacitete i pojačati kompetencije za volonterske aktivnosti. Dominik Knezović, predsjednik udruge SKAC Palma naglasio je kako smo tražili kvalitetnog partnera i pronašli ga u Srednjoj školi Dugo Selo. Projektne ciljeve i nadolazeće aktivnosti predstavila je voditeljica projekta Zrinka Čornij te zahvalila partnerima na dobroj suradnji. Rezultate istraživanja o volontiranju predstavila je studentica psihologije s HKS-a Barbara Mirković. Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić navela je da je Grad Dugo Selo ponosan zbog ovog partnerstva te izrazila punu podršku Grada i nadu da ćemo iznjedriti nove volontere i napraviti dobru infrastrukturu. Profesorice Klaudija Boščić i Martina Matosović – Pongrac, imenovane školske koordinatorice projekta, pozvale su učenike i kolege nastavnike u aktivno uključenje školskog volonterskog kluba.

 

Predstavljanje u Splitu održano je u prostorima knjižnice triju partnerskih škola: Prirodoslovne tehničke škole – Split, Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split te Graditeljsko-geodetske tehničke škole Split. Sve okupljene uvodno su pozdravili ravnatelji partnerskih škola: Marija Pustak, Ivan Kovačević i Filip Relja.  Okupljenima se u ime Grada Splita obratio i stručni referent Hrvoje Matas koji je izrazio želju da se u projekt uključi što više mladih te ponudio savjet, pomoć i potporu u provedbi projekta. Manuela Mirt, predsjednica udruge SKAC Split istaknula je prednosti koje ovaj projekt može donijeti svima uključenima. Paula Mužinić, koordinatorica projekta na području Splita, predstavila je glavne ciljeve projekta i aktivnosti u ovoj i sljedećoj školskoj godini. Također, zahvalila je partnerima na aktivnoj suradnji od samog početka projekta. Profesori koordinatori projekta za tri splitske škole: Marija Kapović, Matija Zekić Dragun, Ana Nikolić, Sandra Bešker, Silvio Puljić i Ana Topić, predstavili su se svima okupljenima te najavili pokretanje školskih volonterskih klubova u sljedećem polugodištu. Pozvali su učenike i kolege profesore da se uključe u projekt te istaknuli kako volontiranje zapravo najviše daje upravo onima koji volontiraju.

Na samom kraju predstavljanja, svoje iskustvo volontiranja podijelio je Jure Muslim, učenik Graditeljsko – geodetske tehničke škole – Split. Svojom jednostavnom i iskrenom pričom oduševio je sve prisutne te još jednom potaknuo svoje vršnjake da se odvaže volontirati.

 

Podijeli: