Održana trodnevna edukacija o školskom volontiranju

Od 2. do 4. studenog 2017. godine u Zagrebu održali smo trodnevnu edukaciju na temu školskog volontiranja i ciklusa menadžmenta volontera za profesore školske koordinatore volontiranja iz partnerskih obrazovnih institucija i članove partnerskih udruga SKAC Palma, SKAC St i SSMH, koordinatore volonterskih aktivnosti.

Edukaciju su održale kolegice Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica Volonterskog centra Osijek te potpredsjednica Europskog volonterskog centra u Bruxelles-u i Nikoleta Poljak, voditeljica programa za Razvoj civilnog društva i demokracije.

Cilj edukacije bio je pružiti teorijsku i praktičnu podlogu u osmišljavanju i provedbi programa školskog volontiranja te se pobliže upoznati s ciklusom menadžmenta volontera. Edukacija se sastojala od tri modula:

Modul 1. Abeceda volontiranja u ustanovama u području odgoja, obrazovanja i skrbi za mlade;

Modul 2. Priprema, pozor, volontiraj: proces odabira, pripreme mladih za volontiranje i načini njihovog uključivanja u različite aktivnosti;

Modul 3. Podrška, nagrada, pogled u budućnost: podrška i praćenje volontera, modeli nagrađivanja, evaluacija. U zadnjem dijelu edukacije bavili smo se razradom konkretnih koraka razvoja školskih volonterskih programa i utvrdili daljnji tijek provedbe aktivnosti projekta.

CIKLUS RAZVOJA PROGRAMA ŠKOLSKOG VOLONTIRANJA

Izvor: Materijali s edukacije, VCOS

Podijeli: