Osječke snage uključile su se u projekt

Veselimo se što možemo predstaviti Isusovačku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Osijeku kao novog partnera u projektu VolON – pojačaj volontiranje te im ujedno poželjeti dobrodošlicu.

Gimnaziju je osnovao Provincijalat Hrvatske pokrajine Družbe Isusove u Zagrebu 1998. godine i od tada svi djelatnici škole predano sudjeluju u odgoju i obrazovanju učenika ispitujući smisao ljudskoga života i brinući se za potpunu formaciju svakog učenika. Učenike i nastavnike te ostale djelatnike odgojno – obrazovne zajednice potiče se na aktivnost i izgradnju solidarnosti prema drugima koja nadilazi razlike u rasi, kulturi i religiji. Stavlja se naglasak na razvoj uloge svakog pojedinca kao člana zajednice. Uspjeh odgoja i obrazovanja mjeri se kvalitetom njihovih života imajući uvijek na umu kriterij izvrsnosti. Učenike se potiče na samodisciplinu i inicijativu, integritet i brižljivost kroz raznovrsne odgojno – obrazovne ponude vjerskih, kulturnih i sportskih aktivnosti.

Sigurni smo da će sudjelovanje u projektu VolON – pojačaj volontiranje pridonijeti holističkom pristupu učeniku i pozitivnom stavu prema svijetu koji je inače prisutan u ovoj školi. Na to nam svakako ukazuje veliki interes učenika za uključivanje u volontiranje i sam projekt kao i spremnost na suradnju ravnatelja patera Sebastiana Šujevića, nastavnice engleskog i njemačkog jezika Sare Salatić, psihologinje Katarine Vilić Baltić te vjeroučitelja Hrvoja Mravka.

Uz školske koordinatore, kliknula je i ekipa osječkih volontera mentora: Ivana Brkić, Goran Đurđević, Emanuela Ham, Tamara Mazur i Ivan Šokac. Svi su jedva čekali prve aktivnosti te su već od prvog sastanka upoznavanja (12. 9. 2018.) do edukacija za školske koordinatore (27 .9. 2018.) i volontere mentore (3. 10. 2018.) potvrdili svoja početna očekivanja. Odlično su se povezali kao tim te su uz školske koordinatore intervjuirali učenike i odabrali one koji će se uključiti u projekt i  osnovati klub, saznali nešto više o samom volontiranju i projektu te svojim obvezama, projektnom pristupu i planiranju volonterskih akcija. Upoznali su se i s projektom 72 sata bez kompromisa gdje su se otvorenog srca odlučili priključiti i aktivno sudjelovati. Osim toga, osječki volonterski tim je uz predstavnike nekoliko udruga i domova iz Osijeka i Vukovara sudjelovao i na edukaciji o menadžmentu volontera (3. 10. 2018. i 12. 10. 2018.). Sklopili smo nova poznanstva, zabavili se i puno toga novoga naučili. Uz kreativno, veselo i kooperativno ozračje osmislili smo i volonterski plan i program za naše učenike volontere s kojima ćemo surađivati i provoditi volonterske akcije. Posebno smo ponosni što smo potaknuli, a to ćemo i dalje razvijati, međusobnu suradnju udruga i domova iz Osijeka te Vukovara.

I za kraj, želimo istaknuti da je sinergija pozitivnih emocija i ideja posebno došla do izražaja prilikom druženja na imanju Dunavski raj u Vukovaru koji je uistinu bio raj za dušu i daljnja motivacija za učenike volontere te osječki i vukovarski volonterski tim. Uz predivan ambijent svi su uživali u izvrsnoj atmosferi i društvu, odličnoj hrani i glazbi, zabavnim društvenim igrama i različitim sportskim aktivnostima. Igrali smo mali nogomet, badminton, skakali na trampolinu, mazili konje i divili se njihovoj gracioznosti. Sunčano vrijeme dodatno je uljepšalo ovaj opuštajući dan, ali i velikodušnost v. d. ravnateljice Gimnazije Vukovar Giane Marović Zeko koja nam je omogućila besplatno korištenje imanja na čemu smo neizmjerno zahvalni!

 

Podijeli: