Proljetna škola volontiranja u Novom Vinodolskom

U Novom Vinodolskom, 23.4.-26.4.2019. u Domu Crvenog križa grada Zagreba, održala se proljetna škola volontiranja “Novi u Novom” za volontere koji su se najviše istaknuli svojim angažmanom i predanošću u projektu VolON. Na školi je sudjelovalo po 7 volontera iz 6 školskih volonterskih klubova, dakle ukupno 42 učenika. Uz učenike na volonterskoj školi prisustvovali su i volonteri mentori, školski koordinatori i regionalni koordinatori projekta. 

Program proljetne volonterske škole pomno je osmišljen i proveden. Započeo je s temom inovativnost u sklopu koje su učenici iz Zagreba, Dugog Sela, Osijeka i Vukovara posjetili Tehnički muzej u Zagrebu, a kolege iz Splita posjetili su Memorijalni centar Nikole Tesle u Smiljanu. Svi su se našli navečer u Novom Vinodolskom i krenuli s upoznavanjem. Idući dan učenici su uz zabavni trening otkrivali svoje temperamente, potencijale i slabosti svakog temperamenta, te kako svojom osobnosti i talentima mogu doprinijeti razvoju školskog volonterskog kluba. Igre nije nedostajalo, pa su se volonteri kroz igru “Lov na blago” upoznali sa znamenitostima i kulturnom baštinom Novog Vinodolskog, a jedno popodne također su održane i “Igre bez granica” gdje su se školski volonterski klubovi natjecali u različitim disciplinama. Večeri su bile ispunjene društvenim igrama i karaokama. Posljednji dan posebno se radilo na strateškom planiranju budućnosti razvoja školskih volonterskih klubova. Uz podrobnu swot analizu učenici su osmisli i prezentirali scenarije razvoja svojih klubova u budućnosti.

Na koncu smo se svi srdačno pozdravili uz želje za daljnjim uspješnim razvojem školskih volonterskih klubova, volonterskih akcija i sa željom za ponovnim susretom.

Dojmove sa proljetne škole volontiranja s nama je podijelila i učenica iz Splita Petra Skoko: “U jutarnje sate krenuli smo iz Splita u malom kombiju, nas desetak stvorilo je atmosferu kao da nas je duplo bilo. S pjevanjem bi stajali jedino kad bi izašli iz busa. Ta četiri dana bila su ispunjena samo smijehom, dobrom zabavom i bez trunke sna. Prva večer prošla nam je uz muziku, priču i igranje na karte. Nas 15-ak stisklo se u jednu sobu i ne znam kad mi je zadnji put bilo tako zabavno. Lijepo je stjecati nove prijatelje. Poslije tjelovježbe, doručka i radionica, koje su mi bile pomalo dosadne jer sam se jedva čekala družiti s novim prijateljima, čak sam se okupala u moru. Igrali smo i igre što je bilo odlično. Riječima se ne može predočiti kako su ova četiri dana bila zabavna. Zahvalna sam na novim prijateljima i mogućnosti da budem dio toga.”

Podijeli: